Curriculum vitae
Addy Bloem, geboren in 1941 te Wildervank, woont en werkt in Amsterdam. Zij kreeg van Emmy van Deventer glazuurtechniek op de Rietveld Academie, volgde symposia (Heusden) en is verder autodidact. Werk van haar bevindt zich in particuliere collecties. Ook de gemeente Amsterdam deed aankopen. Addy maakte werk in opdracht voor PriceWaterhouseCoopers, dat in vele vestigingen in de wereld te zien is. Ook voor andere opdrachtgevers maakte ze keramische kunstwerken, maar een groot deel van haar tijd besteedt zij aan vrij werk. Verder geeft zij keramiekcursussen.
Addy’s werk bestaat uit zowel draai- als handvormen. Zij gebruikt veel soorten klei, vooral grof gestructureerde klei. Om de gewenste ‘huid’ of oppervlak te realiseren maakt zij gebruik van alle mogelijke technieken.
‘Dat ik sterk geboeid ben door het zichtbaar maken van het tijdsproces - ijzer dat roest, muren die afbrokkelen, stenen die verweren, dat wil ik in mijn werk uitdrukken. Ik wil laten zien dat iets geleefd heeft, dat het sporen heeft nagelaten, dat je dat zichtbaar en voelbaar moet kunnen maken in een vorm. Dat is mijn drijfveer voor het maken van mijn werk.’ ‘Mijn objecten moeten eruit zien alsof ze reeds een heel verleden hebben gehad. Het moeten vormen worden die iets uit het onderbewuste van mensen naar boven halen.’
Foto: Kors van Bennekom